TIP! Flash. (Generelt + Nikon)

Spørgsmål/debat om ekstraudstyr, eks. objektiver, hukommelseskort, blitz, filtre og reflektorskærme.
Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

TIP! Flash. (Generelt + Nikon)

Indlæg af rip59 » 24 mar 2008 01:35 am

Jeg prøver her at samle flash information jeg har skrevet, som ellers er at finde i en hulens masse tråde rund omkring på FotoStart.

Både det store første indlæg om manuelle og automatiske flash systemer, indlægget om TTL flash styring til Nikon D40 / D40x / D50 / D60 / D3000 / D3100 / D3200 / D3300 / D5000 / D5100 / D5200 / D5300 og de to indlæg om Nikon's CLS bliver løbende opdateret.


RipFind anden info let:
Crop
Portræt
Autofocushjælpelys
Nikon reparationer i DK
Billigt kameraværksted i Tyskland
Billigt kameraværksted i Danmark
Vidvinkel, tele, vinkler, AspC kontra FF

Lybæck Foto, Godthåbsvej 35, 2000 Frederiksberg. Tel. 35 83 00 97. Reparation af analogt udstyr.
DotTune, a finetune way
FineTuneChart for normal way of finetune Brug største blændeåbning, 45° vinkel til FineTuneChart, afstand ca 40x brændvidde eller arbejdsafstand.
Find dit kamera Søg efter billeder uploadet fra samme kamera, via exif kontrol.
Senest rettet af rip59 23 apr 2011 23:28 pm, rettet i alt 13 gange.

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 24 mar 2008 01:35 am

Det første man skal lære er at adskille hvilken slags flash system man får med hvilke løsninger.


1. Manuelt system

2. Automatisk system

Forskellen mellem et manuelt system og et automatisk er at i det manuelle system, her skal du selv ændre på alle indstillinger på hver enkelter flash og dit kamera i setuppet for at få ret eksponerede billeder. Den eneste kontakt der er mellem flash og kamera er at kameraet siger "Skyd" lige i det øjeblik hvor billedet skal tages.

I det automatiske system har de enkelte flash en konstant kontakt med kameraet som styrer de enkelte flash så billedet bliver korrekt eksponeret, der lysmåles altså i kameraet under eksponeringen.

I de manuelle systemer kan næsten alt bruges af flash, lige fra de aller mindste flash til de største studioflash, alene, flere sammen eller alt hvad man kan samle sammen. Med denne metode har man to muligheder for at få sine billeder belyst rigtigt. A. ved at bruge et flash-meter (flash-lysmåler), eller B. ved at "skyde sig frem" og checke med sine billeder på kameraet og dets muligheder for mere eller mindre finurlige og indbyggede hjælpemidler.

I de automatiske systemer, som fx. Canon, Olympus og Nikon har, bruges dine flash typisk med TTL automatik under brug. Fordelen er her naturligvis at man får hjælp til lysmålingen fra kameraets lysmåler, men det er så på bekostning af fleksibilitet mht. til flashvalg, oftest er man låst til kameramærkets eget udvalg af flash og igen så kan der være forskel på hvilke flash og kameramodeller som kan være slave, master og så videre i sådan et system.

Kravene til flash og brug i de automatiske systemer er udstukket af ens kamerafabrik, meget svære/umulige at omgå. Mens kravene til flash i et manuelt system er ganske meget mere frit, men der er skam også ting her som er mere eller mindre brugbare.....

For at styre belysningen i et manuelt system, så kan man regulere mængden af lys fra den enkelte flash, dette kan man på én af fire måder. 1. Hvis flashen har mulighed for det, indstille den til at lave en større eller mindre flash-udladning. 2. Styre flashens udladning ved hjælp at dens eget indbyggede automatsystem, hvis det findes naturligvis. Dette er ikke nogen god måde at justere lyset på, man kan bruge det med godt resultat hvis man bare bruger den ene flash, men ellers synes jeg det er svært. 3. Flytte flashen nærmere eller længere fra motivet. 4. Afskærme lyset fra flashen hen til motivet, det kan være alt fra at vende flashen om og skyde ind i en paraply eller skyde gennem noget som tager lyset.

De automatiske systemer kan nogen gange bruge den indbyggede flash til at styre de andre flash med, eller måske kræver det at en master er monteret på kameraet, her vil man ofte kunne fortælle systemet at den indbyggede flash ikke skal bruges som "flash" men bare til at styre de andre flash med. Man kan altså undgå at få lys fra den position hvor kameraet befinder sig. I de automatiske systemer skal man kunne stille på hver enkelt flash eller centralt på en måde hvor kraftigt den enkelte flash skal lyse.

Vælger man at bruge den indbyggede eller en anden flash på sit kamera til at affyre de andre flash i et manuelt system, ja så skal man altså kunne styre denne flash på samme måde som enhver af de andre løse flash i systemet.... Ikke altid lige enkelt, og da slet ikke hvis man ikke ønsker lys fra kameraets position. Derfor bruger man typisk en anden måde at fyre sine flash af med i manuelt system, enten med kabel eller med en anden form for trådløs udløsning, det kan fx. være infrarød eller radio typer man bruger til det. Herefter kan der så være kabler til alle andre flash eller de kan udløses via flash fra de andre flash i systemet hvis de da ikke alle sammen udløses af et trådløst system. Bruger man flash lyset fra de andre flash til udløsning, så kan "slaverne" affyres hvis slave-flashen har en indbygget slavesensor og ellers kan slave-flashen på anden vis affyres af en slave-sensor som så sidder på foden af flashen eller er forbundet via kabel.

Fordele ulemper:

Fordelen ved et manuelt system er naturligvis at "man tager hvad man har" af flash gamle som nye, flash af mærke modellerne eller noget "noname", store, små, alt er i teorien muligt. Bagdelen er at det kan være et ret så stort et arbejde at styre lyset fra den enkelte flash hvis den ikke har en indbygget mulighed for regulering. Kabler, trådløse sendere / modtagere.

Fordelen med et automatisk system er at niveauerne på de enkelte flash rimeligt enkelt kan reguleres og at der er automatisk lysmåling på det samlede billede. Bagdelen er naturligvis at man er tvunget til at anvende helt specifikke flash og at disse ofte koster det samme som en enkelt stor studioflash eller et helt sæt af de billigere.

Personligt foretrækker jeg de manuelle systemer til når der skal tages billeder hvor der er levende væsner med på billederne fx. ved portrætter, i de manuelle systemer tages billedet nemlig lige på det tidspunkt hvor man trykker på knappen og man når altså forhåbentlig at lige få det der udtryk i ansigtet med på billedet. Desuden så er de jo super fleksible de manuelle systemer. Jeg foretrækker så de automatiske systemer når det fx. er andet der skal fotograferes, her kan den enkelte flash/gruppe af flash styres mht. udladning fra mit kameras menysystem, meget enkelt og hurtigt at regulere lyset ind rigtigt med på den måde.
Skal vi gå lidt videre med de manuelle systemer, så kan der nok lige være brug for en gennemgang af de mest brugte smådele der skal til for at få det hele til at spille. Mit udgangspunkt er at jeg IKKE vil bruge min indbyggede flash til at udløse de andre flash med. De her viste dele er mest tænkt til brug sammen med almindelige og bla. ældre aflagte flash, der bruges typisk andre typer kabel og stik når vi snakker om studioflash.

I det tilfællede skal man starte med at forbinde mindst én flash med sit kamera med et kabel. Har ens kamera ikke indbygget stik til det eller har ens flash det ikke, så findes der adaptermuligheder for at løse det lille problem. Alternativt kan man her i stedet for kabel løsningen bruge en trådløs IR eller radio udløsning af første flash.

Har dit kamera ikke et indbygget stik til flashkabel, så kan du få brug for sådan en her. Den sidste er Nikon's egen lidt dyere version. AS-15 skal i følge rygterne kunne klare en belastning på op til 250v, er det ikke nok til en skal man have fat i en Wein model, se mere om den længere nede i indlægget.
Billede Billede

Kabel, fås i forskellige længder, her 5 meter. (PC-han til PC-hun)
Billede

6.3mm Jack til PC-stik. (Typisk fra kamera til første studioflash, herefter typisk videre via indbygget slavesensor i de andre enheder)
Billede

3.5mm Jack til PC-stik.
Billede

Sko til montering på "første" flash så den kan kabelforbindes hvis der ikke findes indbygget stik i flashen.
Billede Billede
Så fik vi første flash udløst, de næste flash i vores opstilling kan vi nu vælge at få udløst på flere måder. Den enkleste er naturligvis hvis flashen har en indbygget slave-sensor, så skal den bare tændes og indstilles rigtigt. Savner flashen slave-sensor, så kan man udløse den via en løs slave-sensor eller via kabel.

Sensor/Slaveflash udløser. Den her har stativgevind i bunden, alternativt kan de efterfølgende flash også forbindes via kabel som så deles ud med en sådan her lille adapter.
Billede Billede
Så fik vi alle flash i systemet udløst, her kommer lidt andre smådele som kan være praktiske at have.

Stativhoved for montering af flash og paraply eller som den lille bare til flashen.
Billede Billede

Man kan godt få en softbox til sine flash uden at have studioflash.
Billede Billede

Løs paraply, fås i mange forskellige størrelser og typer, guld, sølv transparant.
Billede

Et helt sæt hvor man bare monterer sin flash, den her er med flere typer paraply, transparant, guld og sølv i samme pakke.
Billede

PS! Der er link i alle billederne så man kan få mere info om det enkelte produkt.


Mange af Nikon's ældre flash kan indstilles i deres manuelle udladning og er derfor meget anvendelige til manuelle opstillinger, langt de fleste af dem kan også forbindes via PC-stik eller så har de egen indbygget slave-sensor (undtagen SB-27, den SKAL affyres via sin hot-shue). Her er en oversigt: Nikon flashes


Bøger, information og hjemmesider.

En rigtigt god bog om flashfotografering synes jeg er Joe McNally's bog "Hot shoe diaries"

Om bogen http://portfolio.joemcnally.com
Køb den her www.saxo.com/dk
Blog http://www.joemcnally.com/blog/2008/08/ ... oe-diaries


Zack Arias OneLight Field Guide

http://strobist.blogspot.com/

http://kentbovin.com/indhold/artikler.html

Syl Arenas Speedliter's Handbook: Learning to Craft Light with Canon Speedlites


Nogen ældre flash kan have en for kraftig "trigger" spænding, man kan selv enkelt teste om ens flash kan bruges eller ikke.

Check med et voltmeter, der skal måles mellem de 2 punkter: midterkontakten og den lille metalfjeder (dims) i siden af skoen, se billedet hvor der er markeret med de 2 røde ringe, har flashen ikke en sko, så mål på den PC kontakt der sidder på flashen eller på stikket på den ledning der kommer ud af flashen. Måler man en værdi på omkring de 6V så er det hele OK, men lander du oppe på fx. 250V, ja så er det med fare for dit øvrige udstyr. Der skal være både DSLR kamera bla. Nikon's og løse slavesensorer som kan klare de 250V fx. Nikon's AS-15 skal i følge rygterne kunne klare de 250v, men ellers er der Wein's "Safe Sync" som kan klare 400v. http://www.weinproducts.com/safesyncs.htm

Billede

Mere information om at måle: http://www.botzilla.com/photo/g1strobe.html Find ned til afsnittet "Safty first" og læs så derfra.
Mere information om Volt, men i listeform: http://dpanswers.com/roztr/volt_finder.php
Mere information om Volt, igen i listeform: http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

Metz's Mecablitz 58 af-1 Digital er den største af de 2 (58 AF-1 og 48 AF-1) modeller som Metz har på programmet som er 100% automatiske på dit digitale SLR kamera og det er INC. alle de smarte trådløse funktioner, master og slave. De findes i versioner til Nikon, Olympus, Pentax, Sony, Minolta, Panasonic, Fujifilm og Canon.

58 AF-1 svarer til Olympus FL-50R, Canon's 580 og Nikon's SB-800, den kan kører både master og slave. 58 AF-1 koster ca. 2.650,- (Pris hos Dustin, 16 Marts 2009)

48 AF-1 svarer til Olympus FL-36R, Canon's 430 og Nikon's SB-600, den kan køre som slave. 48 AF-1 koster ca. 1.600,- (Pris hos Dustin, 16 Marts 2009)
Til Nikon og Canon kan man nu få trådløst radio styret flash INC. TTL, fx. Pixel TR-331./Pixel TR-332.
http://www.pixelhk.com/en/proview.asp?P_ID=1549
http://www.pixelhk.com/en/proview.asp?P_ID=1575
http://strobist.blogspot.com/2009/11/ne ... g-for.html
http://strobist.blogspot.com/2009/12/fi ... emote.html
http://www.pocketwizard.com/inspirations/technology
Minolta's specielle flashsko!

På et tidspunkt fik Minolta den idé at de ville have deres egen flashsko design i stedet for at bruge den standart der fandtes. Der findes adaptere så man kan bruge sit udstyr på trods af dette. Man skal dog ikke regne med at man får andet end manuelle muligheder ud af det, glem TTL og andre smarte features.

Adapter FS-1100: Sæt en standart flash på et moderne Minolta/Sony kamera.

Adapter FS-1200: Sæt en moderne Minolta/Sony flash på et kamera med standart flashsko.

Søg med google efter de to adapternavne på nettet.
Professional power supply's to your flash

Genopladelige batterier

Batteriopladere

Flashtilbehør, bla difuser.

Kabelløsniger

Trådløs radiotransmitter (KaffeBrus)

Trådløs radiotransmitter (Ebay)

http://www.gadgetinfinity.com/product.p ... at=0&page=

Bla. softbox til alm flash.

Trådløs radio-udløser Phottix N1 og N8

Pocketwizards
Elinchrom skyports
Alienbees cybersync
Gadget InfinityEn oversigt over flashtriggere kan man fx finde her:.
http://www.lightingrumours.com/flash-triggering-guideStudieflash kan man fx finde her:.
http://www.photogadget.dk/
http://www.flashogfotobutikken.dk/
http://stores.ebay.de/Photoshop-BeckerEr uheldet ude, SB-600, har du tabt den og den virker men den vil ikke zoom'e, så er her msåke lige hvad du søger: http://www.flickr.com/photos/62839888@N00/3264248113

Rep af Nikon udstyr i DK, det officielle sted er DFA
http://www.dfa.dk/instruments/produkter

Her er der mulighed for et billigt tilbud og rep, de laver andet end Nikon udstyr. (Tyskland)
http://www.hopfauer-kameraservice.de
Rip

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Direktelink til dette indlæg: http://www.fotostart.dk/forum/viewtopic ... 77#p106977
Senest rettet af rip59 22 okt 2011 14:20 pm, rettet i alt 69 gange.

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 24 mar 2008 01:35 am

Få trådløs TTL flash styring til din Nikon D40 / D40x / D50 / D60 / D3000 / D3100 / D3200 / D5000 / D5100 / D5200.

Med den rette (én eller flere kan bruges samtidigt) flash til din Nikon D40/D40x/D50/D60/D3000/D3100/D3200/D5000/D5100/D5200, så får du både fuld TTL måling OG trådløs slaveflash. Yes det er rigtigt, lige ud af pakken, der skal ikke købes andet end den rigtige flash. Hvilke flash er det så der kan det her lille trix?

Nikon SB-700, SB-800, SB-900 og SB-910, indstil dem til at arbejde som slave efter SU-4 metoden og så skal de stå til Automatisk. Nu følger slaveflashen nøjagtigt hvad du beder din indbyggede flash om når den kører TTL, inc. flashkompensation. Sæt kamera og flash til at køre manuelt, så kan du til og med justere hver af dine flash til ønsket udladning uafhængigt af hindanden.

Jeg ved på nuværende tidspunkt ikke om Sigma's, Metz's og Nissin's alternativer til SB-800/SB-900 har samme muligheder, eller om de "kun" understøtter CLS funktionerne men ikke SU-4 muligheden. (Metz's Mecablitz 58 af-1 Digital, Nissin Di866, Sigma model ?)

Personligt har jeg nu testet med D60, D80, D700 og SB-800 (2 stk), så jeg ser ikke nogen grund til at tro at det ikke gælder alle Nikon's DSLR huse med indbygget flash. Til gengæld så virker den gamle SU-4 slavesensor IKKE med dagens DSLR kamerahuse.

Nikon School Creative Lighting: Bog/DVDRip

PS! Ang iTTL og SU-4, så er jeg i gang med at lave nogen test der skal vise om det virker eller ikke virker.


Her er mere information til dem som ikke tror mig.


Nikon USA ( Om den gamle løse SU-4 enhed )
The SU-4 Wireless Remote TTL Flash Controller enables wireless remote flash with automatic TTL or manual exposure control.http://strobist.blogspot.com
Money being no object, I think the Nikon SB-800 is the best speedlight on the planet.
......
You are now in SU-4 mode, a legacy, wireless, quasi-TTL mode for which the SB-800 is backward compatible. But you are not going to use it for TTL. By pressing the "mode" button you can toggle between automatic and manual. Choose manual.
tomshardware
If you're like me and you don't find the manual very helpful, the SB-800
has a built-in SU-4 type slave which you activate from the custom
functions menu. This can be set as TTL or manual.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Direktelink til dette indlæg: http://www.fotostart.dk/forum/viewtopic ... 78#p106978
Senest rettet af rip59 23 apr 2011 23:23 pm, rettet i alt 20 gange.

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 24 mar 2008 01:36 am

Om Nikon's CLS

BilledeBilledeBillede

Hvad er Nikon CLS, CLS – står for "Creative Light System" Det så første gang dagens lys i 2003 hvor Nikon SB-800 og Nikon D2H, var de første enheder som understøttede dette nye system.

Nikon CLS skal ses som et overordnet system til at indstille sine flash som man ønsker det, UDEN at man skal springe rundt til de flash der nu er med i systemet. Så CLS tilfører altså ikke den enkelte flash eller kamera funktioner som ikke ellers var til stede, man kan fx. via CLS fortælle en flash, eller gruppe af flash, at de nu skal være slukket, en anden flash fortæller man skal køre rent TTL uden nogen form for korrektion, og den sidste skal køre manuelt med fuld styrke.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------
PS! En master flash (indbygget som ekstern) i et CLS behøver
IKKE skydes af når billedet tages, det styrer man suverænt selv
fra menuerne på enten masterflashen eller på sit kamera.

Læs mere længere nede i indlæget ved "Falsk lys".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er kun D70/D70s/D80/D90/D7000/D200/D300/D300s/D700 der kan være master med deres indbyggede egne flash for Nikon's CLS.

D70/D70s kan styre én gruppe (A) og én kanal (3) ud over dens egen indbyggede flash.

D80/D90/D7000/D200/D300/D300s/D700 og SB-700 kan styre to grupper (A og B) og bruge alle 4 kanaler ud over dens egen indbyggede flash/sig selv.

Med en SU-800, SB-800, SB-900 eller SB-910 monteret i kameraets sko kan man styre 3 grupper (A, B og C) af flash, ud over den SB-800/SB-900/SB-910 på toppen af kameraet, på valgfri kanal af 4, dette kan gøres på følgende kameraer.

D40/D40x/D50/D60/D3000/3100/D5000/D5100/D7000/D70/D70s/D80/D90/D200/D300/D300s/D700/D2H/D2Hs/D2X/D2Xs/D3/D3s/D3x

Derfor vil jeg til enhver tid rekommanderer at den første flash man køber til sit Nikon kamera er en SB-700, SB-800, SB-900 eller SB-910, med en sådan på toppen af sit kamera er der en verden af flashmuligheder åben for en.

D40/D40x/D50/D60D3000/D3100/D5000/D5100 Kan ikke styre flash trådløst med CLS, uden en *SU-800, SB-700, SB-800, SB-900 eller SB-910 monteret, da denne mulighed ikke er indbygget i deres indbyggede flash.

D2H/D2Hs/D2X/D2Xs/D3/D3s/D3x Kan ikke styre flash trådløst med CLS, uden en *SU-800, SB-700, SB-800, SB-900 eller SB-910 monteret, da de slet ikke har en egen indbygget flash.

Metz's Mecablitz 58 af-1 Digital kan bruges på lige fod med en SB-800 flash fra Nikon, og langt de fleste funktioner fra SB-910 virker også, er lige lidt usikker om de specielle funktioner SB-910/D700.

http://www.dicksonphotography.co.uk/Dic ... 58AF1.htmlNikon's CLS' giver mulighed for at man kan arbejde med max 4 forskellige grupper af flash, her indregnet masteren selv som den ene gruppe. Master har dog ikke en gruppe betegnelse men kaldes bare "Master", men den kan styres på samme måde som de andre grupper. ALLE ens enheder, flash som master-enhed SKAL have samme channel nummer (1, 2, 3 eller 4). Med muligheden for at skifte channel på sine enheder har op til 4 fotografer mulighed for at arbejde op og ned af hinanden uden at fyrer hinandens flash af i tide og utide. Dette virker KUN med CLS, med almindelige slave-flash eller ens Nikon-flash i SU4 mode, vil de alligevel blive fyret af af de andre fotografers flashlys.

Billede

For hver gruppe kan man selv bestemme følgende, om gruppen skal være slukket ( "--" ), køre manuel udladning eller TTL. I manuel kan man vælge udladning fra 1/1 til 1/128 og med TTL kan man kompensere fra +3.0 til -3.0. Vil man kører med flere flash i samme gruppe skal man sørge for at alle flash i gruppen er indstillet til samme channel OG group.
Hvornår bruger jeg så hvilke indstilling? For det første så er det sådan som JEG normalt bruger det, dermed ikke sagt at det er sådan at MAN skal bruge det. Manuel bruger jeg når det er statiske opstillinger/situationer/objekter jeg fotograferer, TTL bruger jeg når der nemt kan være forskel på afstanden fra en flash (gruppe af flash) til det objekt i motivet de skal oplyse, fra billede til billede. Man kan nemt blande det, fx så vil det være naturligt at oplyse baggrunden med en egen gruppe og lade den køre manuelt, fx oplyse en husfacade med 4-5 flash, og så have en flash i hånden som så kører TTL som bruges til at fotografere en masse mennesker og hvad der sker foran husfacaden.
Skal jeg fotografere mennesker, store som små, eller dyr, så bruger jeg stort set ALDRIG CLS, det er ikke et problem hvis du fotograferer dygtige modeller, men med de andre...... Jeg foretrækker at mit kamera faktisk tager billedet når JEG trykker på knappen og ikke når en masse elektronik har målt og vejet flashlyset. Bruger jeg ikke studio flash, så bruger jeg mine flash med standart slavesensorer, på mine moderne Nikon flash indstiller jeg dem til SU4 og så indstiller jeg på hver flash dens udladning manuelt. Ja ja, hvorfor nu det, fordi det faktisk tager tid med lysmålingen, fotograferer man børn så sætter de sig jo ikke og lader dig modellere ansigtet i de rette folder, nej man er nødt til at skyde når lige det der herlige udtryk er der, det samme gælder dyr. En anden grund er at der faktisk er mennesker der reagerer så hurtigt at de når at lukke øjnene når billedet endelig tages pga af alle de preflash fra fx både CLS og TTL.Hvorfor skulle jeg dog købe en SB-700, SB-800, SB-900 eller SB-910 til fx. min D40 / D40x / D50 / D60 / D3000 / D3100 / D5000 / D5100'er i stedet for en SB400 eller en SB600?
Kig i indlægget HER, for at se hvordan du kan bruge trådløs TTL måling sammen med en slaveflash på dit D40/D40x/D50/D60/D3000/D3100/D5000/D5100'er.
En rigtigt god bog om flashfotografering/Nikon CLS synes jeg er Joe McNally's bog "Hot shoe diaries"

Om bogen http://portfolio.joemcnally.com
Køb den her www.saxo.com/dk
Blog
http://www.joemcnally.com/blog/2008/08/ ... oe-diariesPS! Mere om CLS her:
Joe McNally / CLS
Nikon School Creative Lighting: Bog/DVD
http://www.hestkjaer.com/artikler/cls/index.htm
http://www.youtube.com/watch?v=OgzmP2hflB0
http://www.fotograftips.dk/?p=564
http://www.fotograftips.dk/?p=462


PPS! Forskellen på SB-800 og SB-900/910 er i store træk, betjeningen og så kan SB-900/910 en masse automatiske indstillinger sammen med D700. De er ca. lige kraftige.


"Falsk lys", om at undgå indvirkning fra lyset fra din masterflash!
Lad mig sige det med det samme, "falsk lys" fra din masterflash i et CLS er et meget lille problem, normalt så virker indstillingen "--" som man forventer det på sine billeder.

Indstiller man sin master til "--" udladning, så svarer det til at den er slukket, eller, næsten i alle fald, for masteren bliver faktisk skudt af når billedet tages, bare med en meget meget lille udladning. Udladningen er dog så stor at den vil kunne ses på fx et billede taget på 30-40cm afstand, eller hvis selve masteren er "med" i billedet, så vil udladningen kunne ses i den spejling hvor masteren er med. Men det er der råd for. Nikon's egne værktøjer hedder SG-3IR og SU-800.

Nikon SG-3IR er simpelthen et filter du sætter foran din indbyggede masterflash, det lys der går gennem filteret er IR-lys og det ses ikke på dine billeder, men dine slave-flash opfanger stadig lyset fra din indbyggede masterflash og bliver derfor skudt af. Fordel er altså at lige meget i hvilket forhold til emner på dit billede, vil der aldrig komme lys fra din master som blander sig dit billede.

Nikon SG-3IR (der er link i billedet)
Billede


* SU-800 er en master-enhed til et Nikon CLS, jeg ser ikke den store fidus med den da dens pris svarer ca. til en SB-910 flash, så hvorfor ikke få sig en flash samtidigt? Til SU-800's fordel kan nævnes at SU-800 er i stand til at nå slaveflashene på længere afstand i et setup, specielt praktisk ved udendørs optagelser.

Nikon SU-800 (der er link i billedet)
BilledeMange af Nikon's ældre flash kan indstilles i deres manuelle udladning og er derfor meget anvendelige til manuelle opstillinger, langt de fleste af dem kan også forbindes via PC-stik eller så har de egen indbygget slave-sensor (undtagen SB-27, den SKAL affyres via sin hot-shue). Her er en oversigt: Nikon flashes

Rip

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Direktelink til dette indlæg: http://www.fotostart.dk/forum/viewtopic ... 79#p106979
Senest rettet af rip59 08 okt 2011 03:24 am, rettet i alt 88 gange.

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 10 apr 2008 00:27 am

Nikon CLS, grundindstillingerne.
Jeg viser her hvordan man grundlæggende indstiller sit kamera og sin flash til at køre trådløs ved hjælp af Nikon's CLS, Jeg viser det på Nikon D80, D700 og SB-800, er dine egne modeller ikke 100% identiske, så håber jeg i det mindste at du ved hjælp af disse kan finde de tilsvarende indstillinger på dine modeller, men i alle fald, så er det de samme funktioner du skal lede efter, men de kan godt være mere eller mindre godt gemt. Når du først får dit kamera til at trådløst styre din flash første gang, så er det bare at gå i gang med at udforske mulighederne i CLS de andre muligheder du finder her i menuerne og på knapperne.Nikon D80

Tryk på "menu" (Knap på dit kamera).
Vælg "Custom Settings Menu" Det er den lille røde blyant.
Vælg 22 "Built-in flash"
Tryk på "OK"
Billede

Vælg "Commander mode"
Tryk på "OK"
Billede

Så skal du gerne ende med en menu-skærm der sådan ca ser sådan her ud.
Vigtigst her at at notere sig/indstille den Channel man vil bruge.
Her kan du se at den indbyggede flash "Built-in flash" er sat til IKKE at skyde af ("--")
Gruppe A og B står begge til at køre i TTL mode uden kompensation ("TTL / 0")
Tryk på "OK" for at gemme indstillingerne.
Billede
Nikon D700, D300 og D7000, desuden skal D90 være meget meget lig D700 også.

Tryk på "menu" (Knap på dit kamera).
Vælg "Custom Settings Menu" Det er den lille røde blyant.
Vælg e "Bracketing/flash"
Tryk på "OK"
Billede

Vælg "Flash cntrl for built-in flash"
Tryk på "OK"
Billede

Vælg "Commander mode"
Tryk på "OK"
Billede

Så skal man gerne ende med en menu-skærm der sådan ca ser sådan her ud.
Vigtigst her at at notere sig/indstille den Channel man vil bruge.
Her kan du se at den indbyggede flash "Built-in flash" er sat til TTL med en kompensation på -0,7 ("TTL / -0.7")
Gruppe A og B står begge til at køre i TTL mode uden kompensation ("TTL / 0")
Tryk på "OK" for at gemme indstillingerne.
Billede
Nikon SB-800

Tryk på "Sel" og hold den inde til du kommer til flashens hoved menu.
Billede

Vælg med piletasterne "Trådløse indstillinger"
Tryk på "Sel"
Vælg "Remote"
Tryk på "Sel"
Tryk på "On/Off"
Billede

Så skulle du gerne stå med en flash der ser ca sådan her ud, med "Sel" kan du vælge hvilken af mulighederne du med piletasterne kan ændre på.
Billede
Formålet.
Overordnet set skal man sørger for at der er overensstemmelse mellem den/de grupper af flash og kameraet/master-flashen, her er det vigtigste at alle medlemmer kører på samme kanal, vælg mellem de 4 der findes, herefter skal man naturligvis sørge for at de indstillinger man laver er rettet mod flash som er indstillet til den rigtige gruppe.
Billede


Rip
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Direktelink til dette indlæg: http://www.fotostart.dk/forum/viewtopic ... 38#p113338

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 10 apr 2008 10:29 am

Studioflash
Rip


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Direktelink til dette indlæg: http://www.fotostart.dk/forum/viewtopic ... 86#p113386

jgni

Indlæg af jgni » 01 maj 2008 20:39 pm

rip59 skrev:Om Nikon's CLS
PS! Læs alt om CLS her: http://www.hestkjaer.com/artikler/cls/index.htm
LIGE hvad jeg ledte efter!!

Takker :cheers:

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 19 sep 2008 01:55 am

En alternativ løsning! En alternativ systemflash fra Metz


Billede


Metz's Mecablitz 58 af-2 Digital er den største af de 3 (58 AF-2, 50 AF-1 og 48 AF-1) modeller som Metz har på programmet
som er 100% automatiske på dit digitale SLR kamera og det er INC. alle de smarte trådløse funktioner, master og
slave. De findes i versioner til Nikon, Olympus, Pentax, Sony, Minolta, Panasonic, Fujifilm, Samsung og Canon.
Alle flash opdaterer du direkte fra din PC via USB. Mit største ankepunkt er at der ikke følger en omni-bouncer eller farvefiltre
med til nogen af dem.

58 AF-1 svarer til Olympus FL-50R, Canon's 580 og Nikon's SB-700, SB-800, SB-900 (samt Sony og Pentax model ??), den kan kører både master og slave.

48 AF-1 svarer til Olympus FL-36R, Canon's 430 og Nikon's SB-600 (samt Sony og Pentax model ??), den kan køre som slave.

Generelt kan det siges at de matcher alle de store system-flash fra de forskellige mærker, Nikon, Leica, Pentax, Fujifilm, Panasonic, Samsung, Olympus og Canon. Se linkene her over.


Følgende kameramodeller har indbygget master i deres indbyggede flash og derfor kan flashen kan altså med det samme bruges trådløst

Nikon modellerne: D70, D70s, D80, D90, D200, D300, D300s, D7000 og D700

Olympus modellerne: E-E420, E-520, E-30, E-3 og E-5

Canon model: 60D og 7D

Pentax: Flere modelle kan.

Sony: Rigtigt mange modeller kan. (Meld gerne tilbage så her kan komme en positivliste, evt bare angive de få modeller der ikke kan)Mere info på PDF


Firmware opdateringer til 58
http://www.metz.de/en/photo-electronics ... gital.html

Hvad er der af nyheder i dem?
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Dow ... tal_GB.pdf
Rip

PS! Har du et andet kameramærke og ved du evt hvilke modeller der virker med Metz's flash, så må du meget gerne skrive en PB'er til mig med info.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Direktelink til dette indlæg: http://www.fotostart.dk/forum/viewtopic ... 13#p167713
Senest rettet af rip59 07 jun 2011 09:35 am, rettet i alt 39 gange.

morten krogh

Indlæg af morten krogh » 19 sep 2008 13:15 pm

super godt lavet.. Jeg har dog ikk elige haft tid til at læse det hele.. Men så lige denne sætning i farten... og måske misforstår jeg dig bare..

I de automatiske systemer, som fx. Canon og Nikon har, Nikon's hedder CLS (Creative Lighting System) jeg ved ikke om Canon har et specielt navn til deres system eller om det bare går ind under betegnelsen TTL. Fordelen er her naturligvis at man får hjælp til lysmålingen fra kameraets lysmåler

Men CLS er netop fordelen ved nikon, og har intet med TTL at gøre.. TTL hjælper med automatisk at styre lyset, hvor imod CLS er et nikon redskab der gør dig i stand til at styre blitze trådløst fra kameraet, jeg mener ikke at canon har sådan et system,

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 19 sep 2008 14:15 pm

Den skal nok lige omformuleres en gang ;)


Rip

Brugeravatar
rip59
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 11294
Tilmeldt: 20 aug 2006 11:07 am
Kamera: Nikon
Geografisk sted: Skåne, Sverige

Indlæg af rip59 » 19 sep 2008 14:23 pm

morten krogh skrev:Men CLS er netop fordelen ved nikon, og har intet med TTL at gøre.. TTL hjælper med automatisk at styre lyset, hvor imod CLS er et nikon redskab der gør dig i stand til at styre blitze trådløst fra kameraet, jeg mener ikke at Canon har sådan et system.
Både og, men det svare til en løsning fra Nikon hvor du hver gang er tvungen til at bruge en SB-800/SB-900 eller en SU-800.

Om i hvilket omfang man kan styre den enkelte gruppe/flash ved jeg ikke, er der fx. lige mange hovedmuligheder (Manuel, Auto Aperture, TTL) det ved jeg ikke. Men mon ikke Wulf kan løfte sløret for det, han har normalt tasken fuld af Canon's 580'er

Men grundlæggende er de to systemer tænk at give hjælp til det samme som jeg ser det. Men Canon har ikke fået proppet styringen ind i kameret endnu. De valgte at satse hele butikken på videomuligheden i stedet for ;)


Rip

Edit: 26 Nov 2010
PS! Canon's nye 7D og 60D har indbygget masterfunktion i sin flash.
Senest rettet af rip59 26 nov 2010 11:09 am, rettet i alt 2 gange.

Foxten
Rang: Aktiv
Rang: Aktiv
Indlæg: 66
Tilmeldt: 25 okt 2008 19:48 pm
Kamera: Nikon D40x
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Indlæg af Foxten » 13 feb 2009 15:44 pm

I post nummer 11, skriver du rip omkring flashne (58 AF-1 og 48 AF-1):

"Begge flash opdaterer du direkte fra din PC via USB."

Hvad er det der kan/skal opdateres i en flash? Kommer der software opdateringer, eller?

--

Automatisk og manuel flash? Tror jeg ikke helt jeg har forstået.. Hvad er hvad? Skåret ud i pap?

--
Og vil også lige benytte lejligheden til at sige rigtig godt information du har fåetr samlet sammen her, hjalp virkelig at læse. :goodpost:

Brugeravatar
John Nyberg
Rang: ELITEBRUGER
Rang: ELITEBRUGER
Indlæg: 4834
Tilmeldt: 08 aug 2007 13:58 pm
Kamera: Pentax K1 og K5 samt Olympus E-30
Geografisk sted: København
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Indlæg af John Nyberg » 13 feb 2009 16:44 pm

rip59 skrev:
morten krogh skrev:Men CLS er netop fordelen ved nikon, og har intet med TTL at gøre.. TTL hjælper med automatisk at styre lyset, hvor imod CLS er et nikon redskab der gør dig i stand til at styre blitze trådløst fra kameraet, jeg mener ikke at Canon har sådan et system.
Både og, men det svare til en løsning fra Nikon hvor du hver gang er tvungen til at bruge en SB-800/SB-900 eller en SU-800.

Om i hvilket omfang man kan styre den enkelte gruppe/flash ved jeg ikke, er der fx. lige mange hovedmuligheder (Manuel, Auto Aperture, TTL) det ved jeg ikke. Men mon ikke Wulf kan løfte sløret for det, han har normalt tasken fuld af Canon's 580'er

Men grundlæggende er de to systemer tænk at give hjælp til det samme som jeg ser det. Men Canon har ikke fået proppet styringen ind i kameret endnu. De valgte at satse hele butikken på videomuligheden i stedet for ;)


Rip
Lækker tråd!

Bare et indspark. Olympus E-E420, E-520, E-30 og E-3 har også TTL - og kan desuden styre op til tre selvstændige flashgrupper med (i princippet) et utal af flashes, dog anbefaler Olympus maks tre flashes i hver gruppe.

lundshof

Indlæg af lundshof » 13 feb 2009 21:32 pm

Det er en super flot og vel udarbejdet tråd, hvor der virkelig er meget viden at hente.

Foxten
Rang: Aktiv
Rang: Aktiv
Indlæg: 66
Tilmeldt: 25 okt 2008 19:48 pm
Kamera: Nikon D40x
Kontakt:
Galleri: Se brugergalleri

Indlæg af Foxten » 14 feb 2009 19:59 pm

Foxten skrev:I post nummer 11, skriver du rip omkring flashne (58 AF-1 og 48 AF-1):

"Begge flash opdaterer du direkte fra din PC via USB."

Hvad er det der kan/skal opdateres i en flash? Kommer der software opdateringer, eller?

--

Automatisk og manuel flash? Tror jeg ikke helt jeg har forstået.. Hvad er hvad? Skåret ud i pap? Alle flashes bliver udløst automatisk når du trykker på udløseren på dit kamera..?
:

Besvar